lördag 10 januari 2009

Välja förlag.

När du nu har ett färdigt manus, skicka det inte samtidigt till alla bokförlag du hittar i telefonkatalogen eller på internet.
De flesta förlag är specialiserade och ger bara ut vissa sorters böcker.
Du gör inget särskilt gott intryck om du skickar fel sorts manus till ett förlag - kanske struntar du i det, men det kostar dig tid och porto, dessutom kan du i ett senare skede verkligen vilja ha god kon­takt med det förlaget.
Det bästa sättet att hitta lämpliga förlag för din bok är att strosa i en välförsedd bok­handel och kolla vilka förlag som ger ut böcker av samma typ som din.
Du kan förstås också ta reda på mer om förlagen på internet.


Här har du samtliga svenska förlags hemsidor:

www.svb.se/Branschen/30102?lookup=*

Observera till exempel att det bara är några få förlag som ger ut poesi, och att det är många förlag som inte ger ut skönlitteratur alls.
Kontrollera också noga hur förlagen vill ha ditt manus. De brukar upplysa om den saken på sina hemsidor, annars kan du ringa och fråga.
De allra flesta vill fortfarande ha pap­pers­manus - inte filer via epost.
Respek­tera det, annars blir ditt manus kanske inte ens tittat på.


Här är två stora bokförlags instruktioner om manus:

Bonniers
Norstedts

Uppriktigt talat, försök på de stora förlagen först, om du inte har skrivit ett manus du tycker passar så mycket bättre på något av de mindre förlagen.
Stora förlag har bra resurser att lansera ditt manus om de tror på det, och de har utmärkt distribution till sitt förfogande.
Det är särskilt viktigt om man skrivit en roman, som behöver lanseras för att hitta sina läsare. Om du har skrivit en fackbok ska du först och främst leta upp det förlag du tror är mest bekant med ämnet i fråga.
Det är förstås svårt att bli antagen av ett stort förlag, eftersom de får in så många manus - jag har för mig att t.ex. Bonniers får över 3.000 manus om året, och ger bara ut en handfull.
Därför ska du skatta dig lycklig om du blir antagen, men inte hänga läpp om du blir refuserad - i den floden av manus, hur skulle de kunna välja alldeles rätt?
Tappa inte sugen för att du blir refuserad igen och igen. Det har faktiskt de allra flesta författare råkat ut för - även de som numera hör till litteraturhistorien.
Det är frestande att skicka manuset till en klase förlag på en gång, särskilt som de kan ta lång tid på sig att svara - ofta flera månader.
Förlagen gillar inte riktigt att du gör så, eftersom de har lektörskostnader och annat, och därför vill att manuset ska vara tillgängligt om de vill publicera det.
Var därför försiktig med saken. Använd ditt omdöme. Kanske att du de första gångerna bara skickar till ett förlag i taget, och om du blir refuserad varje gång kan du öka takten efter hand. Undvik dock att ha manuset ute på fler än sådär tre förlag samtidigt.
Då är det risk att det slår fel, eller att du själv blandar bort korten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar